Besplatni antivirusni programi

Besplatni antivirusni programi

besplatni-antivirusni-programi

Od trenutka kada ste pristupili internetu vaše računalo potencijalna je žrtva napada. Postoji nekoliko savjeta kojih se trebate držati da biste izbjegli ovakve situacije i eventualno nastalu štetu. Prije svega obavezno na računalu imajte antivirusnu zaštitu. Ako tražite besplatni antivirusni program jedno od najčešćih pitanja na koje ćete naići na internetu je koji su najbolji besplatni antivirusni programi. Ne postoje najbolji. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke. Ovisno od korisnika do korisnika svatko ima svog favorita, svoje mišljenje i iskustvo. Danas imamo stotinu alata za zaštitu računala. Isto tako imamo i stotinu različitih načina na koje ono može biti ugroženo. Zlonamjerni programi, virusi i ostale štetočine uvijek su korak ispred naše zaštite. Zapamtite da nikada niste 100% sigurni, čak niti uz korištenje antivirusnog programa. Sigurno surfanje i pametno korištenje računala jedina su prava zaštita koja rizik od zaraze računala svodi na minimum. Donosimo vam nekoliko besplatnih antivirusnih programa koje možete instalirati na svoje računalo i time smanjiti rizik od zaraze.

Besplatni antivirusni programi za vaše računalo i sigurnost na internetu:

  • AVG antivirusni program – Ovaj program koriste milijuni diljem svijeta. Vjerojatno ne bez razloga. Ljudi često hvale AVG i njegovu zaštitu što potvrđuju brojne nagrade i priznanja. Besplatni AVG antivirus dolazi sa osnovnom zaštitom otklanjanja prijetnji. Uz mogućnost skeniranja mailova, prepoznaje viruse i spyware što je dovoljno za osnovno korištenje računala. Instalacijska datoteka iznosi 33 MB. Nova besplatna verzija AVG antivirusa 2013 dolazi sa izmjenjenim sučeljem, za razliku od onoga na koji smo naviknuti. Ono što može biti iritantno prilikom instalacije besplatnog AVG antivirusnog programa je opcija “safe search“ i “AVG toolbar“ koji se instaliraju automatski u vaš preglednik, kao i redirekcija na CNET nakon što kliknete na preuzimanje instalacijske datoteke na službenoj stranici AVG-a.
  • Avast antivirusni program – Prema anketi korisnika uz AVG ovo je jedan od najkorištenijih antivirusnih alata koji možete koristiti u besplatnoj verziji. Malo tko nije čuo za Avast. Najnoviji Avast 8 kompatibilan je sa Windowsima XP, Vistom, Windows 7 i 8 tako da vjerojatno nećete pogriješiti ako se odlučite na njega. Instalacijska datoteka iznosi 112 MB, dok se preuzimanje vrši također sa CNET stranice. Besplatni Avast antivirusni program pruža stalnu zaštitu u realnom vremenu od virusa, spyware-a i ostalih zlonamjernih datoteka koje mogu naštetiti vašem računalu. Avast 8 dolazi sa novim značajkama i tehnologijama s ciljem da na vrijeme prepozna opasnost i upozori vas. Jedna od zanimljivh opcija svakako je Software Updater. Ova opcija prati sve vaše instalirane programe u računalu te prepoznaje dostupnost nove verzije i nadogradnje za svaki od njih. Prilikom instalacije programa ovaj antivirus dolazi sa nekoliko Googleovih proizvoda kao što su Chrome i Drive. Ako ne želite dodatne alate slobodno maknite kvačicu kod instalacije. Sve u svemu jako koristan antivirusni alat, priznat u svijetu, sa rezultatima iza sebe. Dolazi sa novim izmijenjenim sučeljem i nekoliko novih opcija. Svakako preporuka i za one najzahtijevnije.
  • Avira antivirusni program Aviru korisnici često stavljaju na vrh omiljenih besplatnih antivirusnih programa. Nije ni čudo jer nudi toliko korisnih stvari da ćete pogriješiti ako ga barem ne pokušate instalirati. Dobitnici su mnogih nagrada na području razvoja i zaštite sigurnosti na internetu. Ovo je vrlo brz i stabilan antivirusni program koji ne opterećuje sustav prilikom rada. Jednostavno korisničko sučelje i tihi rad u pozadini, omogućuje vam nesmetano korištenje računala i sigurno surfanje internetom. Zaštita u realnom vremenu čuva vaše računalo čistim, blokirajući viruse, reklame, trojance, crve, te ostale lažne i zlonamjerne programe. Prilikom instalacije Avira antivirusa možete instalirati i Avira alatnu traku (toolbar). Time ćete dobiti dodatne alate za zaštitu. Ovaj program veličine je oko 125 MB, te ga možete preuzeti sa službene Avira stranice. Download traje svega nekoliko minuta kao i instalacija.
  • Bitdefender antivirusni program – AVG, Avast i Avira glavni su konkurenti ovome divu na tržištu antivirusnih programa. Bitdefender je godinama u samom vrhu i jedan je od najprodavanijih programa za zaštitu računala. Isto tako i besplatna verzija nudi svoje kvalitete koje se ističu nad mnogim drugim besplatnim alatima koje možete pronaći na internetu. Bitdefender se može pohvaliti vlastitom tehnologijom zaštite koju razvija njihov tim inženjera. Besplatna verzija dolazi sa osnovnom razinom zaštite od virusa, spywarea i rootkita uz još nekoliko sitnih dodataka. Dostupan je za sve novije verzije Windowsa, od xp do windowsa 8. Iako mu je sučelje i vizualni izgled za čistu dvojku, sigurnosni sustav je na najvišoj razini. Bitdefender antivirusni program u realnom vremenu identificira i blokira pokušaje da se nanese šteta vašem računalu. Brzo i velikom preciznošću prepoznaje potencijalne prijetnje koje dolaze sa interneta. Zanimljiva opcija je Early Boot Scanning koja omogućuje skeniranje vašeg računala prilikom podizanja operativnog sustava. Na taj način antivirus prepoznaje zaražene datoteke u vašem računalu i blokira ih prije nego se one stignu aktivirati. Sve skupa izgleda vrlo obećavajuće, zašto ne isprobati i uvjeriti se.

Uz ova 4 opisana programa svakako vrijedi isprobati i Comodo, McAfee, Ad-Aware, Microsoft Security Essentials … Ako se među navedenim alatima ne nalazi vaš antivirusni program slobodno ostavite komentar uz objašnjenje i iskustvo, te na taj način pomozite drugima.

Author: admin

Volim sve vezno uz web! Ako imate pitanja tu sam!

Share This Post On