PDA

View Full Version : phpbb forumi i napadi

WebDoMene
06-03-2006, 09:40
Zanima me zašto su phpbb forumi još uvijek toliko popularni kad konstantno trpe hack napade??
Imao sam i ja prije phpbb forume ali nakon nekoliko hackova i brisanja jednog cijelog foruma, totalno sam odustao od njih i koristim isto besplatan i kvalitetan SMF.

administrator
06-03-2006, 10:20
Jutro,

i mi smo odustali od phpbb-a no bitno je napomenuti da je samo potrebno raditi navrijeme nadogradnje (no i tu nekada nema pomoći).

S druge strane pozitivno je to da imamo backupe u nazad 7dana + sigurnosni disk izvan servera za slučaj kompletne "havarije".

No da se vratim na temu phpbb prepručam jer ima hrpu modula ali s druge strane definitivno više nikada phpbb tj. izabrao bi SMF jer je besplatan također.

No ako se radi o tvrtki i želi se imati dodatna sigurnost preporuka je vbulletin ne zato jer ga mi koristimo vec zato jer je na njemu hack rijeđi a sam upgrade foruma je moram reći odličan (template se ne gubi i sl.).

A kada smo kod php najgoru stvar koju može webmaster instalirati je e107 portal. I to prvenstveno verzije niže od 0.7 a siguran sam da i sama 7 pada uz malo "truda".

pozdrav, Sasa Rendulic
S.H.O.P. CENTAR d.o.o.

Ancica
09-03-2006, 00:21
Napade/upade na forume "doživljavaju" samo neodgovorni korisnici koji ne ažuriraju/nadograđuju svoje forume.
Osim što se sve novopronađene sigurnosne rupe "krpaju" u rekordnom roku i obavijesti o tome odmah stavljaju na službene stranice, postoji i mejling lista kojom se također u rekordnom roku pretplaćenima šalju obavijesti o tome kako ažurirati/nadograditi forum.
Naravno da postoji mogućnost "peha", pa da baš "xy" bude prva žrtva neke novootkrivene rupe, no, u tom slučaju je, osim ažuriranja/nadogradnje, potreban i backup baze koja nije zahvaćena napadom.
Najmanji je problem jednom tjedno/mjesečno... napraviti sigurnosnu kopiju baze.
Kako gospon Rendulić lijepo iznad piše, kako i on(i), tako i svaki pružatelj usluga koja drži do sebe i svojih korisnika, sam radi sigurnosne kopije hostanih stranica, tako da, u biti, ukoliko je korisnik odgovoran, osim na vlastitu sigurnosnu kopiju, može računati i na onu napravljenu od strane pružatelja usluga.

Alfetta007
18-05-2006, 04:06
Jedno mozda vec sad blesavo pitanje ali da li posotji neka zastita, za php od hacka....jer iskreno meni je taj forum puno drazi i pregledniji od Bulletina...osim "kopija"

Ancica
18-05-2006, 11:36
Jedno mozda vec sad blesavo pitanje ali da li posotji neka zastita, za php od hacka....jer iskreno meni je taj forum puno drazi i pregledniji od Bulletina...osim "kopija"
Samo redovno ažuriraj phpBB + redovni backup baze i nećeš imati problema.

Alfetta007
18-05-2006, 11:59
Samo redovno ažuriraj phpBB + redovni backup baze i nećeš imati problema.

Ay! ay!! :D

DarioZg
20-05-2006, 02:00
Zanima me zašto su phpbb forumi još uvijek toliko popularni kad konstantno trpe hack napade??u pitanju ti je i odgovor, phpbb je zrtva svoje popularnosti, bas zato sto je jako rasiren vrlo brzo se procuje za sve rupe u njemu a i zanimljivije je trazit propuste u necem sto svi koriste nego u nekom drugom tipu foruma koji nitko ne koristi. Vjeruj mi kada SMF dostigne istu razinu popularnosti nece biti nista manje podlozan hackerskim napadima i raznim sigurnosnim rupama nego sto je phpbb sada.

Levi
20-05-2006, 05:41
To je isto kao da pitaš kako to da se koriste Windowsi kada su 100 puta podlozniji napadima nego Linux. Upravo gore ti je odgovor. ;)