View Full Version : phpbb forumi i napadi
WebDoMene
06-03-2006, 09:40
Zanima me zašto su phpbb forumi još uvijek toliko popularni kad konstantno trpe hack napade??
Imao sam i ja prije phpbb forume ali nakon nekoliko hackova i brisanja jednog cijelog foruma, totalno sam odustao od njih i koristim isto besplatan i kvalitetan SMF.
administrator
06-03-2006, 10:20
Jutro,
i mi smo odustali od phpbb-a no bitno je napomenuti da je samo potrebno raditi navrijeme nadogradnje (no i tu nekada nema pomoći).
S druge strane pozitivno je to da imamo backupe u nazad 7dana + sigurnosni disk izvan servera za slučaj kompletne "havarije".
No da se vratim na temu phpbb prepručam jer ima hrpu modula ali s druge strane definitivno više nikada phpbb tj. izabrao bi SMF jer je besplatan također.
No ako se radi o tvrtki i želi se imati dodatna sigurnost preporuka je vbulletin ne zato jer ga mi koristimo vec zato jer je na njemu hack rijeđi a sam upgrade foruma je moram reći odličan (template se ne gubi i sl.).
A kada smo kod php najgoru stvar koju može webmaster instalirati je e107 portal. I to prvenstveno verzije niže od 0.7 a siguran sam da i sama 7 pada uz malo "truda".
pozdrav, Sasa Rendulic
S.H.O.P. CENTAR d.o.o.
Napade/upade na forume "doživljavaju" samo neodgovorni korisnici koji ne ažuriraju/nadograđuju svoje forume.
Osim što se sve novopronađene sigurnosne rupe "krpaju" u rekordnom roku i obavijesti o tome odmah stavljaju na službene stranice, postoji i mejling lista kojom se također u rekordnom roku pretplaćenima šalju obavijesti o tome kako ažurirati/nadograditi forum.
Naravno da postoji mogućnost "peha", pa da baš "xy" bude prva žrtva neke novootkrivene rupe, no, u tom slučaju je, osim ažuriranja/nadogradnje, potreban i backup baze koja nije zahvaćena napadom.
Najmanji je problem jednom tjedno/mjesečno... napraviti sigurnosnu kopiju baze.
Kako gospon Rendulić lijepo iznad piše, kako i on(i), tako i svaki pružatelj usluga koja drži do sebe i svojih korisnika, sam radi sigurnosne kopije hostanih stranica, tako da, u biti, ukoliko je korisnik odgovoran, osim na vlastitu sigurnosnu kopiju, može računati i na onu napravljenu od strane pružatelja usluga.
Alfetta007
18-05-2006, 04:06
Jedno mozda vec sad blesavo pitanje ali da li posotji neka zastita, za php od hacka....jer iskreno meni je taj forum puno drazi i pregledniji od Bulletina...osim "kopija"
Jedno mozda vec sad blesavo pitanje ali da li posotji neka zastita, za php od hacka....jer iskreno meni je taj forum puno drazi i pregledniji od Bulletina...osim "kopija"
Samo redovno ažuriraj phpBB + redovni backup baze i nećeš imati problema.
Alfetta007
18-05-2006, 11:59
Samo redovno ažuriraj phpBB + redovni backup baze i nećeš imati problema.
Ay! ay!! :D
Zanima me zašto su phpbb forumi još uvijek toliko popularni kad konstantno trpe hack napade??u pitanju ti je i odgovor, phpbb je zrtva svoje popularnosti, bas zato sto je jako rasiren vrlo brzo se procuje za sve rupe u njemu a i zanimljivije je trazit propuste u necem sto svi koriste nego u nekom drugom tipu foruma koji nitko ne koristi. Vjeruj mi kada SMF dostigne istu razinu popularnosti nece biti nista manje podlozan hackerskim napadima i raznim sigurnosnim rupama nego sto je phpbb sada.
To je isto kao da pitaš kako to da se koriste Windowsi kada su 100 puta podlozniji napadima nego Linux. Upravo gore ti je odgovor. ;)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.