PDA

View Full Version : PHPlist PostgreSQL instalacija

dom
08-05-2006, 22:05
Poštovani,

Budući da koristim CMS na svom siteu, iskoristio sam jednu MySQL bazu podataka pa bih sada želio iskoristiti i onu PostgreSQL koja mi je još slobodna a potrebna mi je zbog Mailing List skripte.

Vidim da u Fantasticu nudite PHPList skriptu no pomoću Fantastica je ne mogu instalirati jer ta skripta po defaultu koristi MySQL baze podataka.

No, na njihovom site-u sam pročitao da podržava i druge baze podataka iako nije ništa garantirano:

PHPlist now also incorporates ADOdb which should make it more likely to run on other database than Mysql, but this has not been tested by the developers, and we have not received many reports about it yet.
izvor: http://tincan.co.uk/?lid=952

Ja bih želio pokušati upravo to, instalirati tu skriptu i korisiti je sa PostgreSQL bazom podataka, no za to mi je potrebna vaša pomoć.

Da bi to funkcioniralo, kao što možete vidjeti ovdje (http://www.phplist.com/forums/viewtopic.php?t=2673), potrebno je instalirati ADOdb (http://adodb.sourceforge.net/) (database abstraction library for PHP) a ja mislim da to samo vi možete instalirati kao root korisnik na serveru na kojem je smještena moja domena (ns1.server-016.com), ukoliko već nije instalirana, naravno.

Dalje, hm, ne znam koliko je ovo realistično ali moram pitati...
Izgleda da jedna vrijedna funkcija te skripte neće funkcionirati na vašem serveru iz razloga što je PHP kompajliran sa opcijom safe-mode. Priznajem, ne znam što to znači pa k tome i ovaj komentar o upitnosti koliko je ovaj zahtjev realističan...
Da li postoji mogućnost da se ta opcija save-mode "isključi"?
Radi se o "bounces" funkciji ove skripte odnosno mogućnosti da obrađuje poruke koje nam se vrate, tj. "bounce-back".
Uz to, pogledajte komentar na http://tincan.co.uk/?lid=952 o safe-mode-u:
PHP safe mode

It is highly recommended to run phplist with "safe mode" in PHP off. We have done all we could to make it work in safe mode, but once you get to systems with more than 500 users, it is likely to cause problems. Also, in safe mode, the automatic bounce processing of phplist will NOT WORK.

A kako je to upravo i skripta koju ste mi preporučili, ja se nadam da neće biti nikakvih problema radi toga što je safe-mode uključen ili da će se moći isključiti kako bi se mogla koristiti i ta bounces funkcija.

Srdačan pozdrav,

administrator
09-05-2006, 00:08
savjet je da radite ipak sa MySQL jer MySQL imaju svi hosteri a POSTGRE baš i ne.

Ovo govorimo isključivo radi Vas jer ako se selite jednog dana nećete imati taj problem (naravno nikako nam nije uinteresu da prekinemo suradnju tj. ovo je samo dobar savjet).

A evo još jedne vrlo dobre aplikacije za Mail Liste a uz to je i besplatna.

http://www.webinsta.com/downloadm.html

(naime jednostavnija je od PhpLista)

pozdrav, SC
PS: LIMBO ne koristite niti pod RAZNO jer je pun RUPA i nije siguran (nikako molimo Vas radi Vaše sigurnosti)

dom
10-05-2006, 20:10
Hvala Vam na savjetu, no kako ja ne mislim prekinuti suradnju te kako u neko dogledno vrijeme ipak mislim "outsource-ati" mailing listu, kao npr. kod Awebera ovo bi bilo samo privremeno rješenje dok za to vrijeme ne dođe.
Naime, site mi neće biti potpuno funkcionalan bez newslettera pa neko privremeno rješenje mora biti implementirano.

Tako da bih ja ipak pokušao instalirati PHPlist koristeći PostgreSQL bazu podataka.

A što se tiče WebInsta Mailing manager-a, pokušao sam ga instalirati iako mi se PHPlist čini kao puno bolja solucija zbog puno više mogućnosti koje ima te zbog činjenice da PHPlist ima aktivan forum a WebInsta MM nema te moram isto tako reći da mi se PHPlist puno više sviđa jer imam osjećaj da mi daje puno više kontrole i ne moram previše razmišljati gdje što podesiti jer je sve na jednom mjestu, u config fileu. WebInsta Mailing Manager, s druge strane iako pruža nešto "lakšu" instalaciju, gdje se ne mora otvarati nikakav config file već se samo sve uploada na server i klikne gumbić, upišu samo najvažniji podaci i to je to, moram reći da me malo zbunjuje jer volim biti u mogućnosti podestiti sve na jednom mjestu i nije mi neophodno grafičko sučelje za to, samo objašnjenje varijabli što PHPlist u config fileu i sadrži.

No, da ne duljim i da Vam kažem što se desilo kada sam pokušao instalirati WebInsta mailing manager. Sve sam lijepo uploadao na server, namjestio sam fileove za koje je to bilo potrebno da budu "writeable", te kliknuo na onaj gumbić Administration... upisao podatke koje sam trebao, za bazu podataka odabrao PostgreSQL, upisao potrebne informacije za PostgreSQL bazu podataka koju sam već prije stvorio, kliknuo Finish i evo što sam dobio:

Array ( [0] => stdClass [1] => __PHP_Incomplete_Class [2] => Directory [3] => domnode [4] => domdocument [5] => domparser [6] => domdocumenttype [7] => dtd [8] => domelement [9] => domattribute [10] => domcdata [11] => domtext [12] => domcomment [13] => domprocessinginstruction [14] => domnotation [15] => domentity [16] => domentityreference [17] => domnamespace [18] => XPathContext [19] => XPathObject [20] => XsltStylesheet [21] => adofieldobject [22] => adoconnection [23] => adofetchobj [24] => adorecordset_empty [25] => adodb_base_rs [26] => adorecordset [27] => adorecordset_array ) Missing file: /home2/***/public_html/maillist/inc/adodb/drivers/adodb-postgres7.inc.php

ADONewConnection: Unable to load database driver ''

Notice: Only variable references should be returned by reference in /home2/***/public_html/maillist/inc/adodb/adodb.inc.php on line 3482

Fatal error: Call to a member function on a non-object in /home2/***/public_html/maillist/install/install3.php on line 45

U jednom trenutku u procesu instalacije moram upisati "Relative string" što je po defaultu namješteno na "index.php?page=mail&" - prvi puta sam to ostavio pa sam tek onda shvatio da bi to vjerojatno trebalo izmijeniti u "letter.php?page=mail&" pošto sam bio promijenio ime tog index.php filea u letters.php kao što je rečeno u prvom koraku uputstva za instalaciju. No, u oba slučaja dobivam isti error.

Jedino što ja razumijem iz ovog errora jest slijedeće:
Missing file: /home2/***/public_html/maillist/inc/adodb/drivers/adodb-postgres7.inc.php
Te sam odmah otišao pogledati u zip paketu koji sam downloadao sa webinsta.com da li taj file postoji pa ga jednostavno nekim slučajem nisam uploadao. No, to nije slučaj, jer u paketu koji sam ja downloadao taj file niti ne postoji.

Htio sam probati instalirati i PHPlist no za to najprije moram znati lokaciju adodb inc filea ako što je navedeno ovdje. Moguće lokacije su:
/usr/local/share/adodb/adodb.inc.php
/usr/share/adodb/adodb.inc.php

Pa bi Vas molio da mi javite lokaciju tog filea kako bih mogao pokušati instalirati PHPlist.

administrator
10-05-2006, 21:06
na mail smo Vam dostavili rješenje.

Zatvaramo topic.

pozdrav, SC

administrator
10-05-2006, 21:06
na mail smo Vam dostavili rješenje.

Zatvaramo topic.

pozdrav, SC