WebDoMene
22-10-2006, 21:37
Imao sam ne nekim instalacijama Joomle problema sa hrvatskim dijakritičkim znakovi. Standardni postupci su u Globalnoj konfiguraciji staviti hr_HR ili instalirati hr jezik. No, ako ni to ne uspijeva evo još jednog rješenja sa CroJoomlinog foruma:
Za one koji još imaju probleme oko pravilnog encodinga (prikaza naših slova) evo još jedne začkoljice koja može biti korisna.
Dakle nakon što ste isprobali sve mudre savjete na ovom forumu, a još uvijek vam se ne prikazuju hr slova pravilno, i ako je header stranice pravilan (view source), i ako se čista html stranica pravilno encodira, onda je problem još moguć u php.ini datoteci. Ista se nalazi u php instalacijskom direktoriju php-a i u pravilu je nedostupna ako poslužitelj nije vaš.
dakle tamo negdje u php.ini postoji direktiva kako slijedi:
"...
; As of 4.0b4, PHP always outputs a character encoding by default in
; the Content-type: header. To disable sending of the charset, simply
; set it to be empty.
;
; PHP's built-in default is text/html
default_mimetype = "text/html"
default_charset = "iso-8859-1"
....."
Originalni english komentar objašnjava sve. Dakle ako je tamo nešto kao meni u gornjem primjeru, brišite "iso-8859-1" ili što već tamo stoji. Neka ostane samo: default_charset =
Pitam Shopovce - jel mi imamo pristup php.ini datoteci i ako nemamo da li to oni mogu po defaultu srediti da u charsetu ne stoji niti jedan encoding???
Za one koji još imaju probleme oko pravilnog encodinga (prikaza naših slova) evo još jedne začkoljice koja može biti korisna.
Dakle nakon što ste isprobali sve mudre savjete na ovom forumu, a još uvijek vam se ne prikazuju hr slova pravilno, i ako je header stranice pravilan (view source), i ako se čista html stranica pravilno encodira, onda je problem još moguć u php.ini datoteci. Ista se nalazi u php instalacijskom direktoriju php-a i u pravilu je nedostupna ako poslužitelj nije vaš.
dakle tamo negdje u php.ini postoji direktiva kako slijedi:
"...
; As of 4.0b4, PHP always outputs a character encoding by default in
; the Content-type: header. To disable sending of the charset, simply
; set it to be empty.
;
; PHP's built-in default is text/html
default_mimetype = "text/html"
default_charset = "iso-8859-1"
....."
Originalni english komentar objašnjava sve. Dakle ako je tamo nešto kao meni u gornjem primjeru, brišite "iso-8859-1" ili što već tamo stoji. Neka ostane samo: default_charset =
Pitam Shopovce - jel mi imamo pristup php.ini datoteci i ako nemamo da li to oni mogu po defaultu srediti da u charsetu ne stoji niti jedan encoding???