Zašto imati web stranicu u WordPressu?

Zašto imati web stranicu u WordPressu?

wordpress

Jedan od glavnih odgovora zašto imati stranicu u WordPressu je cijena i vrijeme. WordPress je potpuno besplatna open source platforma za izradu web stranica. Izrada web stranica u alatu kao što je WordPress ne zahtjeva iskustvo u webu. Ne morate biti znalac, dizajner niti programer da biste znali raditi sa WordPressom. Zaboravite sate i sate pred kompjuterom učeći html i dreamweaver. Ono što je nekada trajalo danima sada se mjeri u satima.

WordPress je najpopularnija CMS platforma u svijetu. Skoro 70 milijuna aktivnih web stranica koristi ovu platformu. Mjesečno se napiše 38 milijuna novih postova i ostavi preko 60 milijuna komentara na stranicama u WordPressu. Ova platforma nema ograničenja. Da biste pokrenuli vlastiti projekt dovoljan je samo interes i vaša mašta. Jednostavo ažuriranje, sučelje, navigacija, hrpa različitih tema i pluginova potaknuli su nas da napišemo ovaj članak i stavimo WordPress na prvo mjesto omiljenih platformi za izradu web stranica.

Donosimo vam nekoliko razloga zašto imati stranicu u WordPressu.

Cijena i vrijeme -  kao što smo ranije naveli ovo je potpuno besplatna open source platforma. Za osnovnu stranicu u WordPressu osim plaćenog hostinga, odnosno web prostora i domene nemate drugih troškova. Dovoljno je da posjetite wordpress.org, skinete i instalirate datoteku na server i odmah možete započeti sa izradom bloga. Vrijeme koje ćete uložiti u kreiranje svojeg bloga znatno je brže od izrade stranica u html-u. Izrada web stranica u WordPressu traje od nekoliko sati pa do nekoliko dana, ovisno o količini podataka i cijelog projekta.

Korisničko sučelje i administracija – ovo je najveći plus kod WordPressa. Bilo da ste korisnik ili vlasnik stranice vrlo lako ćete se snalaziti. Administracija i korisničko sučelje napravljeni su vrlo jednostavno. Prilagođeni su za lako snalaženje i razumijevanje. Ne morate biti dizajner da biste uredili ili napisali svoj članak, postavili ili zamjenili sliku te kreirali novu kategoriju odnosno stranicu. WordPress stranice mogu se lako prilagoditi i integrirati sa mobilnim verzijama i društvenim mrežama što je izrazito bitno u današnje vrijeme kada sve više korisnika internetu pristupa putem svojih tableta ili mobitela.

Ažuriranje – WordPress redovito izdaje zakrpe i ažuriranja na novije verzije što je vrlo bitno radi sigurnosti same stranice i vaših podataka. Ažuriranje je brzo i jednostavno. Potrebno je odraditi svega par klikova u administraciji. Prije ažuriranja wordpressa preporuka je izrada sigurnosne kopije (backup) jer se zna dogoditi da određena verzija nije kompatibilna sa nekim instaliranim pluginom kojeg koristite na stranici. U tom slučaju može doći do određenih problema u radu stranice što nikako ne želite.

Plugin i teme – Kada govorimo o količini pluginova i tema koje postoje za WordPress onda govorimo o broju koji nema kraja. Pluginovi su programi, odnosno komponente koje možete instalirati na svoju WordPress stranicu, a služe kao dodatak te pomažu radu stranice sa određenim novim funkcijama. Postoje razni SEO pluginovi, pluginovi za galerije, izbornike, kontakte, sigurnost, marketing, oglašavanje … gotovo sve što možete zamisliti, a potrebno vam je za normalan i kvalitetan rad stranice. Postoje besplatni i plaćeni pluginovi. Iako ima veliki broj besplatnih pluginova nemojte štedjeti. Ako se ukaže potreba i prilika da morate kupiti plaćenu verziju, uložite novac. Isto tako je i kod tema, odnosno predložaka za WordPress. Na internetu se nalazi veliki broj stranica koje nude besplatne i plaćene teme za vaš blog. Ako kupujete svoju temu ili plugin, pazite od koga kupujete. Pročitajte recenzije, komentare i iskustva korisnika. Ne žurite i ne kupujte na pamet. Ako ste već nekome platili, bilo bi dobro da znate što ste kupili i od koga ste kupili. Podrška i mogućnost ažuriranja plugina i tema vrlo su bitni za vas i vašu sigurnost, kao i sigurnost vaših klijenata. Prilikom instalacije tema ili plugina shvatit ćete zašto volimo WordPress. Proces instalacije obično traje nekoliko sekundi što je dovoljno da vaša stranica poprimi novi izgled, dizajn ili funkciju. Bez obzira kojim poslom se bavili i koja je vaša branša, WordPress teme pokrivaju apsolutno sve. Najpopularnije teme za tarot, horoskop, blogove, poslovne stranic, prodajne stranice možete izgraditi ili jednostavno skinuti ako koristite WordPress platformu.

SEO - Poznato je da je WordPress platforma izrazito dobro prihvaćena od strane internet tražilica kao što je Google. To je vrlo bitno pogotovo ako vam je stalo do bolje pozicije i većeg broja posjeta. Stranice u WordPressu vrlo je lako održavati, što ide na ruku webmasterima. Postoji veliki broj SEO pluginova kojima možete regulirati sadržaj, ključne riječi i opis te time postići određenu razinu optimizacije za svoju stranicu. Jedan od najpoznatijih SEO plugina svakako je All in One SEO Pack.

Podrška – Što se tiče podrške za WordPress ne morate se brinuti. Postoji službeni WordPress forum na hrvatskom jeziku gdje možete postaviti pitanja i raspravljati o problemu. Isto tako na internetu se može pronaći niz WordPress zajednica i stranica na kojima se vode rasprave. Vaša administracija i kontrolna ploča na stranici također imaju podršku na hrvatskom jeziku.

WordPress će ispuniti većinu vaših očekivanja i potreba. Ova platforma najbrži je način da za malo novaca dobijete profesionalnu uslugu i dizajn.

 

Author: admin

Volim sve vezno uz web! Ako imate pitanja tu sam!

Share This Post On