Internet trgovina

Internet trgovina

internet-trgovina

Ono što je karakteristično u današnje vrijeme posebice kada je riječ  o poslovnim ljudima je užurbani način života i manjak slobodnog vremena, na taj način da i odlazak u kupnju predstavlja stres, napor i izgubljeno dragocjeno vrijeme. Zato se sve više ljudi okreće internet kupovini. Čak i oni koji su bili najveći skeptici, s vremenom su promijenili mišljenje i veći dio kupnje bazira im se na online kupovini.

Internet trgovinom nazivamo bilo koji oblik kupnje putem interneta, a sastavni je dio sustava za elektroničko poslovanje. Sinonimi za internet trgovinu su: e- trgovina, web trgovina, web shop, online shop, online kupovina, online trgovina ili virtualna trgovina. Omogućuje elektronsku razmjenu roba i usluga 24 sata dnevno × 365 dana u godini. Internet trgovina osim što predstavlja najbrži način kupnje proizvoda i usluga, često zna biti i jeftinija opcija od klasične kupnje.

Internet trgovanje može se odvijati  između dva poduzeća i tada se naziva B2B (eng. business to business), može se odvijat između poduzeća i potrošača tada se naziva  B2C (eng. business to client), a postoji i treća opcija kada  roba od trgovca do kupca dolazi preko posrednika, a to se naziva B2B2C (eng. business to business to client).

Najpoznatije svjetske internet trgovine su Amazon i eBay, a postoje i domaće internet trgovine koje vrlo uspješno osvajaju online tržište. Sa ulaskom Hrvatske u EU online kupnja je postala povoljnija, iz razloga što ako kupujete u internet trgovinama zemalja članica EU nemate dodatnih troškova poput carine i sl., već se kupnja odvija kao da kupujete unutar RH. Ako želite otvoriti vlastitu internet trgovinu prije nego saznate kako napraviti web shop pročitajte njegove prednosti i nedostatke.

Prednosti internet trgovine:

- većina internet trgovina u inozemstvu nudi paypal kao opciju za plaćanje. To je sigurnija opcija jer ne ostavljate povjerljive podatke poput brojeva kartice i računa.

- jedna od prednosti je svakako kupnja iz fotelje, uz nekoliko klikova mišem možete doći do svog omiljenog artikla bez stajanja u dugim redovima čime naravno štedite vrijeme

- danas postoji veliki broj gotovih trgovina koje se samo moraju instalirati i postaviti tako da izrada internet trgovina ne treba predstavljati veliki problem za one koji se previše ne razumiju u web. Na vama je da izaberete i napunite proizvodima onu trgovinu za koju se odlučite.

- usporedba troškova nekoliko različitih trgovina istovremeno, pretraga proizvoda ostaje zapamćena na temelju koje dobivate preporuke za slične proizvode te na taj način imate mogućnost pratiti proizvode i usluge koje su vam interesantne

- u boljim internet trgovinama u svakom trenutku možete znati u kojoj je fazi vaša pošiljka

- interakcija s korisnicima, integracija sa društvenim mrežama, mogućnost povratne informacije o cijenama, karakteristikama proizvoda, prodavača i sl.

- bez obzira na to što se proizvod ne može opipati, opisana je svaka pojedinost proizvoda i sve potrebne informacije

- aukcije, posebne online promocije na kojima možete uštedjeti

Nedostaci internet trgovine:

- neizvjesnost tijekom čekanja pošiljke, niste sigurni da li će stići, kada točno, da li ćete tada biti kod kuće

- moguće poteškoće oko povrata robe, novca i reklamacija

- proizvod ne možete isprobati niti testirati prije kupovine

- sigurnost plaćanja, tajnost podataka, krađa identiteta

Za što veću sigurnost kupujte samo kod kod provjerenih internet trgovina koje imaju sigurnosne certifikate koji potvrđuju da je određena internet trgovina sigurna za potrošače. Takvi certifikati zovu se SSL certifikati, a glavna zadaća im je sigurnost i spriječavanje krađe identiteta i povjerljivih podataka prilikom transakcija, online plaćanja i prijenosa podataka. Prisutnost SSL certifikata primijetiti ćete kod stranica koje u adresnoj traci pokraj url-a imaju lokot i klasičan http:// je preimenovan u https://. Neki od najpoznatijih ssl certifikata su: InstantSSL, GeoTrust, RapidSSL, VeriSign, Thawte.

Author: admin

Volim sve vezno uz web! Ako imate pitanja tu sam!

Share This Post On