Kupovina domene, kupnja domene, kupi domenu

Kupovina domene, kupnja domene, kupi domenu

kupovina-domene-kupnja-domene-kupi-domenu

Da bi ste kupili domenu ne morate biti niti firma niti obrt. Domene su namjenjene i pravnim i fizičkim osobama što znaći da svatko može biti vlasnik jedne ili više domena. Prilikom kupovine domene potrebno je priložiti tj. upisati osnovne podatke o registrantu. Svatko može kupiti neograničen broj domena. Ako se odlučite na pokretanje vlastitog posla ili imate neku kvalitetnu ideju, obavezno razmislite o kupovini domene. Kupnja domene u današnje vrijeme jako je važna za firmu i njezin ugled na internetu. Bitno je da svoje usluge i informacije djelite sa korisnicima na mreži. Iako je do sada registrirano više od 200 milijuna domena još uvijek možete pronaći idealnu za vaše poslovanje.

Kupnja domene

Kod kupnje domene pripazite na nekoliko stvari. Whois tj. podaci o vlasniku najbolje da uvijek glase na vlasnika, pokušajte pronaći domenu kratkog naziva tako da je vaši klijenti mogu lako zapamtiti i nikada ne kupujte brendirana imena. Takve domene vam s vremenom mogu biti oduzete. Ne želite pokrenuti i razviti posao, a zatim pod prisilom mijenjati naziv stranice i svog poslovanja.

Ako ste kupili npr. hr domenu, bilo bi poželjno da kupite i ostale ekstenzije kao što su com, info, org ili net domena tek toliko da se zaštitite i da nitko drugi ne može koristiti vaše ime. Kupovina domene s vremenom je postala i unosan posao. Ljudi su često u potrazi za kvalitetnim nazivima koje kasnije preprodaju na aukcijama za puno veće iznose. Koliko je kupovina domene važna pokazuju i podaci o najskuplje prodanim domenama. Npr. business.com je prodana za 7,5 milijuna dolara.

Domenu možete zakupiti u periodu od 1-10 godina. Izdvojite nešto svoga vremena te pomoću alata kojim se vrši registracija domene pokušajte pronaći idealan naziv. Prilikom kupovine domene pripazite na znakove u samom nazivu. Svaka domena smije imati maksimalno 63 znaka u kojima su uključene crtice (-) i brojevi. Naziv domene nikako ne može započeti niti završiti sa crticom. Isto tako u nazivu nisu dozvoljene dvije uzastopne crtice, jedna iza druge.

Domenu koju ste kupili na određeni vremenski period osim vas nitko drugi ne može zakupiti. Svaki naziv je jedinstven i namjenjen samo jednom korisniku. Domene su podjeljene u dvije skupine. Postoje domene sa ekstenzijom za određenu državu. To su domene poput: .hr, .de, .it, .fr, .ru, .si, .ba domene, također postoje i generičke domene kao što su: .com, .net, .info, .org, .biz, .us. Kako su domene različite tako su različite i njihove cijene. Prilikom kupovine domene obratite pažnju i na cijenik. Za domene koje imaju ekstenziju pojedinih država postoje posebna pravila o njihovoj kupovini i registraciji. Što se tiće .hr domene više informacija o kupovini i registraciji možete pročitati na CARNet stranici.

Kupi domenu sada ne čekaj!

Domene svakako kupite uvijek kod provjerenih hosting firmi, jer ćete najčešće trebati i web hosting, odnosno web prostor za svoj projekat. Bitno je da dobijete profesionalnu uslugu i podršku koja će opravdati svaki uloženi novac. U slučju da vam domena više nije potrebna uvijek možete napraviti prijevremeni prijenos na drugu osobu ili ju prodati. Ako ste kupili domenu na 1, 2, 5 godina svakao ju uvijek na vrijeme obnovite. Nemojte si dozvoliti da vam domena bude oduzeta i izbrisana, kupi domeni odmah ako imaš ideju! Ako na vrijeme ne obnovite domenu ona nakon nekog vremena postaje slobodna što znaći da postoji velika mogučnost da ju netko drugi zakupi. Kako bi ste izbjegli neugodne situacije bitno je voditi računa o isteku domene. Iako kupovina i registracija domene traju svega nekoliko minuta, ako imate ideju već sada pronađite i zakupite željeni naziv. Svake minute u svijetu se kupi i registrira nekoliko stotina domena što smanjuje i otežava mogučnost pronalaska kvalitetnog i dobrog naziva.

Author: admin

Volim sve vezno uz web! Ako imate pitanja tu sam!

Share This Post On