Zakup domene

Zakup domene

zakup-domene

Prije samog zakupa domene bitno je provjeriti da li je željeno ime stranice odnosno domena slobodna. Provjera domene omogućuje vam pronaći idealan naziv za vašu web stranicu. Ova stranica osim što prikazuje dostupnost domene, istovremeno nudi i registraciju odnosno zakup domene.

Na što treba pripaziti kod naziva domene?

-       naziv domene treba biti jednostavan i lako pamtljiv,

-       neka naziv domene bude ime vaše tvtke ili ime koje je relevantno vašem poslovanju, proizvodima i uslugama

-       nikako upotrebljavati zaštićene nazive ili slične nazive zaštićenih tvrki,

-       kada zakupite domenu,  pobrinite se da istu zakupite i sa drugim ekstenzijama (.com, .net., org., .biz, .info). Time ćete osigurati i zaštiti svoj brand.

Nakon što ste uvidjeli da je željena domena slobodna “bacate“ se na zakup domene kako netko drugi ne bi bio brži. Registracija domena vrlo je jednostavna i u principu traje svega nekoliko minuta. U daljnjem tekstu opisujemo specifičnosti zakupa besplatnih .hr domena, naplatnih .hr domena, .com.hr domena te generičkih domena.

Zakup besplatne .hr domene

Moguće je registrirati samo jednu besplatnu .hr domenu. Na registraciju besplatne hr domene imaju pravo sve pravne i fizičke osobe sa registriranom djelatnošću u RH. Ukoliko je naziv domene isti kao i naziv djelatnosti, možete se obratiti CARNet-u i zatražiti besplatnu .hr domenu. Registrirati besplatnu .hr domenu možete isključivo preko CARNet-a. Više informacija potražite na www.dns.hr .

Zakup naplatne .hr domene

Na zakup naplatne .hr domene imaju pravo sve pravne osobe koje imaju registriranu djelatnost u RH, sve fizičke osobe u RH i strane pravne osobe koje imaju registriranu podružnicu u RH. Ono po čemu se razlikuju je to da pravne osobe mogu imati do devet zakupljenih naplatnih hr. domena, dok fizičke osobe mogu zakupiti samo jednu naplatnu .hr domenu. Ovu vrstu domene možete zakupiti kod hosting tvrtki.

Zakup .com.hr domene

Naplatna .com.hr domena tražena je većinom zbog svoje niske cijene. Jedini uvjet za zakup .com.hr domene je da imate adresu za primanje obavijesti i pošte u RH. Na neograničen broj zakupa .com.hr domena imaju pravo sve pravne i fizičke osobe, strani državljani i strane tvrtke. Ovu vrstu domene možete zakupiti kod hosting tvrtki.

Zakup generičke domene

Generičke domene (.com, .net, .biz, .org, .info, .tv, .name …) može zakupiti (registrirati) bilo koja osoba, ne postoje određene specifikacije koje određuju tko ima pravo na zakup domene, a tko ne, nije nužno da to bude firma, obrt i sl. Nakon što zakupite generičku domenu možete je i prodati, na vama je izbor što ćete s njome, to je još jedna razlika od npr. .hr domena. Rad sa ovim domenama mogući je isti dan. Isto tako možete imati neograničen broj zakupljenih domena. Generičke domene se mogu zakupiti na period od 1- 10 godina. Popust se ostvaruje na zakup domene na više od jedne godine.

Generičke domene se mogu sastojati od kombinacije brojeva i slova, samo od slova ili samo od brojeva, te mogu imati crticu poslije prvog znaka. Minimalni broj znakova potrebnih za zakup domene je 2, a maksimalni 63. Domena ne može započeti niti završiti sa crticom (“-”). Isto tako ne može imati dvije crtice u nizu, jednu iza druge. Kod .hr domena je drugačije to da se ne mogu sastojati samo od brojeva, moraju imati barem jedno slovo, a minimalni broj znakova potrebnih za zakup domene je 3.

Author: admin

Volim sve vezno uz web! Ako imate pitanja tu sam!

Share This Post On