Kako ubrzati rad web stranice

Kako ubrzati rad web stranice

kako-ubrzati-internet-stranicu

Kada vam se dogodi da je internet veza spora, sigurno nemate živaca pretraživati ili proučavati bilo što na internetu. Isto to se dogodi potencijalnim posjetiteljima vaše web stranice ukoliko se stranica sporo učitava. Bez obzira na to koliko zanimljive i kvalitetne informacije web stranica sadrži posjetitelji gube interes zbog sporog učitavanja ili čekanja na informacije. Istraživanja su pokazala kako su posjetitelji spremni čekati najviše 3-5 sekundi na učitavanje web stranice, nakon toga gube interes i idu dalje. Brzina učitavanja web stranice bitan je faktor jer osim što gubite potencijalne klijente i posjetitelje, gubite i mjesto na tražilicama, dakle spore web stranice su lošije pozicionirane. Konkurencija je velika i upravo zato nema više mjesta sporim web stranicama. Ne želite da se to i vama dogodi, zato pročitajte naše savjete.

Želite znati koliko je brza vaša web stranica? Možete provjeriti brzinu web stranice putem google alata za provjeru brzine web stranice . Unesite URL web stranice u polje za pretraživanje i kliknite analyze. Prikazati će vam se brzina na mobilnim uređajima i računalima. Osim testa brzine, prikazane su vam i sugestije što možete napraviti kako bi poboljšali brzinu stranice.

Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako možete ubrzati web stranicu:

Uklonite pluginove koje ne koristite -  iako poboljšavaju rad i funkcionalnost web stranice, s druge strane mogu zauzimati veliki prostor te usporavati brzinu očitavanja. Budite oprezni sa korištenjem pluginova. Ne koristite nikada 2 ili više različita plugina koja imaju istu funkciju. Npr ako koristite rss plugin, koristite samo jedan, a ne 3 istovremeno.

Smanjite veličinu slika – nepotrebno velike slike usporavaju rad web stranice. Zato prije nego što postavljate slike na stranicu koristite neke od programa za optimizaciju i uređivanje slika kako bi ih prilagodili optimalnoj veličini.  Ono što vam još u tome pomaže je spremanje slika u pravom formatu (gif, jpg, png)

Koristite cash – Korištenjem cash plugina štedite vrijeme očitavanja stranice. Ovaj plugin stvara kopiju svakog vašeg novog posta, stranice ili kategorije te ju pohranjuje u svoju memoriju na serveru. Prilikom svakog sljedećeg upita podaci se očitavaju iz te memorije te se na taj način korisniku puno brže otvara stranica. Ako koristite wordpress preporuka je da instalirate W3 Total Cache ili WP Super Cache.

Kupite premium temu – Iako postoji veliki broj besplatnih tema za vašu stranicu, sigurno postoji i razlog zašto su besplatne. Premium teme dolaze sa puno više značajki, opcija i postavki za razliku od besplatnih tema. Naša preporuka je da se držite plačenih verzija. Za 50-ak dolara možete imati jedinstvenu temu, sa punom podrškom i opcijom nadogradnje što je vrlo važno radi sigurnosti stranice. Ovakve teme brže se očitavaju i najčešće dolaze u nekoliko varijanti i boja kako bi odgovarale svim vašim potrebama.

Optimizirajte početnu stranicu – Početna stranica mora biti što jednostavnija i preglednija. Ona je često presudna u tome da li će se korisnik zadržati na stranici ili će odmah otići. Zato smanjite broj postova na početnoj stranici. Ostavite samo one najzanimljivije. Isto tako postovi moraju biti skračeni, ne prikazujte pune članke. Izbacite nepotrebne widgete i kategorije, te postavite što kvalitetniju sliku. Navigacija na stranici mora imati smisla i redoslijed.

Redovito brišite trash – iako se postovi u trashu automatski brišu nakon 30 dana, velika količina postova može utjecati na učitavanje stranice, zato redovito ažurirajte i čistite svoju bazu starih i nepotrebnih postova.

Upload video materijala Ako na stranici imate puno video zapisa i tutorijala, preporuka je da koristite Vimeo servis ili Youtube kanal. Ovime ćete smanjiti opterečenje na serveru, osloboditi ćete jako puno prostora na svojoj stranici i olakšati njeno očitavanje.

Hosting firma – iako većina hosting firmi koristi kvalitetne i brze servere, postoje mnoge firme koje nude usluge za jako male novce. Ne očekujte kvalitetnu podršku za nisku cijenu. Iz tog razloga poželjno je da nazovete hosting tvrtku za koju ste se odlučili i sakupite informacije koje vas zanimaju. Vrlo važno  je na kakvom ste serveru nalazi vaša stranica. Kvaliteta servera jako utječe na brzinu i rad vaše web stranice.

Author: admin

Volim sve vezno uz web! Ako imate pitanja tu sam!

Share This Post On